BLACK-CHINNED HUMMINGBIRD

  • Males have all-black heads, but when the sun hits their throat, a beautiful, bright purple stripe flashes underneath!

  • Females use spiderwebs and soft plant fuzz to build their nests. The spiderwebs let the nest stretch bigger as the babies grow!

  • These birds beat their wings about 50 times every single second, creating a quiet humming sound as they zoom through the air.

  • Their super long, split tongue licks nectar at an incredible rate of 13 to 17 licks per second!
  • To keep their eggs safe from big birds, moms cover the outside of their tiny nests with dead leaves and bud scales so they look just like a tree branch.

  • They eat bugs for breakfast. Nectar gives them energy, but they also snatch tiny flies, ants, and spiders right out of the air to get strong and healthy.

  • Even though they are lighter than a nickel, they fly thousands of miles every single autumn to spend the cold winter in sunny New Mexico.

BROAD-TAILED HUMMINGBIRD

  • As they zip through the air, their wings make a loud, metallic ringing sound that sounds like a tiny cricket or whistle.
  • Male broad-tailed hummingbirds have a patch of bright, iridescent rose-magenta feathers under their chin that flashes like a pink jewel in the sun.
  • Unlike many tiny animals, they love high elevations and fly right up into the cool New Mexico mountain forests to build their nests.
  • Mountain nights get cold. To stay alive, these birds enter a deep sleep called torpor, slowing their heartbeat and dropping their body temperature to match the chilly air.
  • To impress females, the males fly up to 100 feet straight into the sky and then zoom down in a massive, high-speed dive.
  • Because they are so active, they need to keep moving and eat sweet nectar or tiny bugs about every 15 minutes!
  • The memory of a broad-tailed hummingbird is so impressive that they can remember every single flower and backyard sugar-water feeder from the year before.
  • Mama broad-tailed hummingbirds are excellent builders. They will fly back to the same tree year after year, sometimes building a brand-new nest right on top of their old one.


RUFOUS HUMMINGBIRD

  • The word “rufous” means a reddish-brown color, and males look just like a bright, copper coin zooming through the air.
  • When the sun hits the males’ throat, their feathers flash a brilliant, glowing orange-red color that looks like real fire.
  • These tiny birds are known for being some of the most aggressive hummingbirds in North America, often defending their favorite flowers from much larger birds.
  • These birds make one of the longest migrations of any bird their size, flying all the way from Alaska down through New Mexico to Mexico!
  • In the spring, they fly up the Pacific Coast, but when they travel south in the summer, they use the New Mexico mountains as their highway.
  • They are naturally drawn to the color red and will zoom right up to check out red shirts, red hats, or red backyard feeders.
  • When they are busy flying, their tiny hearts can beat over 1,200 times every single minute to give them super-speed energy.
  • Even though they fly thousands of miles over high mountains and hot deserts, one Rufous hummingbird weighs less than a single coin in your pocket

MEET MORE POLLINATORS & EXPLORE THEIR PLANT PARTNERS:

Bees & Flies

Learn More

Butterflies & Moths

Learn More

Backyard Plants

Learn More


High Desert Helpers is sponsored through the Trails+ Grant Program by the New Mexico Outdoor Recreation Division.